Pistolskyting som hobby og idrett

Pistolskyting er en flott hobby og idrett for menn og kvinner i alle aldre, der man kan møte andre med samme interesse som en selv. Noen er med fordi de synes det er gøy å skyte på blink, mens andre liker å konkurrere med andre og seg selv. I konkurranser blir skytterne delt inn i klasser slik at alle kan konkurrere med andre skyttere på sitt eget nivå. Pistolskyting er en idrett og hobby du kan ha hele livet samt en veldig sosial sport sånn generelt med unntak av under skyting da alle finner sin boble.

Historikk
Skyting mot skive er en idrett med svært lange tradisjoner i Norge. Bergenserne var først ute med å organisere skytesporten her i landet. Det Bergenske Skydeselskap ble stiftet i 1769. I Oslo ble Kristian Augusts Venner først stiftet i 1810.

I 1861 ble forgjengeren til Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité stiftet, nemlig Centralforeningen for Utbredelse av Legemsøvelser og Vaabenbrug, stiftet. Det er viktig å legge merke til at skyting er en av de idrettene som først ble organisert og kom med i den organiserte idretten i Norge.

Konkurranse
Pistolskyting er en konkurranseidrett der man kan konkurrere på alle nivåer fra å prøve å slå sin egen “pers” til å være med i et VM. Mellom disse to ytterpunktene så kan man konkurrere i klubbmesterskap, åpne stevner, distrikstsmesterskap og norgesmesterskap.

Det finnes mange ulike former for konkurranser innen pistolskyting, så de fleste kan finne noe de synes er gøy. Den konkurranseformen som vel trekker flest deltagere i Norge i dag er nok feltpistol og spesialfelt i regi av NSF.

Miljø
Skyttermiljøet er et miljø der du møter hyggelige mennesker som er glødende opptatt av sin hobby og idrett og gjerne deler sine erfaringer med andre. Hvis du er ny i sporten er det bare å spørre, de fleste vil med glede svare og gi gode råd over en kopp kaffe i klubbhuset eller over litt kruttrøyk på banen.

Hjemmeladning

Hjemmeladning er nesten å regne som en egen hobby. Det er noe man kan fordrive tiden med mens man venter på bedre vær slik at man kan komme ut og skyte. Det å lade sin egen ammunisjon gir to viktige fordeler:

– For det første så kan man spare ganske store summer med penger da det er mye billigere å lade selv fremfor for å kjøpe fabrikk ammunisjon.
– For det andre så har man da muligheten for å lage ammunisjon som er tilpasset dine våpen og bruksområder slik at man får ammunisjon som gir maksimal ytelse/presisjon.

Men den kansje viktigste grunnen for hjemmeladning er at det ganske enkelt er gøy å lage kvalitets-ammunisjon til sine egne våpen som man vet går bra.

Hvordan starte med hjemmeladning?
Det første man bør gjøre hvis man skal begynne med hjemmeladning av ammunisjoner, er å kjøpe Våpenjournalens ladebok. Deretter leser man boken før man kjøper utsyr. Deretter leser man boken en gang til før man begynner å lade selv. Det er også til uvurderlig hjelp hvis du kjenner noen som kan hjemmeladning og kan gi deg en hjelpende hånd i starten.

Politikk
Håndvåpen har ulike bruksområder som de er egnet til, og bruken av håndvåpen blir i Norge regulert av våre politikere gjennom lover og forskrifter. Pistoler har i hovedsak 2 ulike bruksområder:

– Konkurranseskyting.
– Jakt.

Det er kun lov å erverve håndvåpen til bruk i konkurranseskyting i Norge. Mange pistolskyttere er i stand til å skyte bedre med håndvåpen enn mange av landets jegere kan med rifle, men det like fullt ikke lov til å gå på jakt med håndvåpen. Det er heller ikke lovlig å erverve våpen til selvforsvar i Norge.

Kostnader
Skyting som hobby koster penger som nesten alt annet man kan ha som hobby. Startkostnadene er i dag kostnaden av et våpen som man kan kjøpe brukt eller nytt fra ca. 3000,- og et våpenskap som man får nytt fra ca. 2500,-, samt at man må ha et grunnkurs/sikkerhetskurs i skyting til ca. 1000 -1500.-.

Pistoler har som regel lang levetid, og hvis man tar godt vare på en pistol så kan den vare livet ut. Så etter at man har kommet igang så behøver ikke skyting være en dyr hobby. Faktiske er vel skyting en av de rimligere hobbyer man kan ha. Men hvis man ønsker det så kan man selvsagt kjøpe dyre våpen også.

Hvordan starte med pistolskyting?
Å komme igang med pistolskyting er enkelt. Ta et  nybegynner-/sikkerhetskurs og meld deg inn i klubben så er du igang. Hvorfor ikke ta kontakt med det samme, så er du igang med verdens beste hobby og idrett!